|
MARTINIK
(FRANCIE)
|
|
||||||||||||||||
Departement
Martinik (Département de
la Martinique)
|
||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
Důležité
odkazy:
|
||||||||||||||||||
Prezident: Présidence de la République Française |
||||||||||||||||||
Zajímavosti:
|
||||||||||||||||||
(s využitím Kůrka, A: Martinik, s. 170 – 173, Lidé a Země, č. 3/1997)
Výroba rumu na Martiniku započala někdy v polovině 17. století a je
spojena s pěstováním cukrové třtiny, kterou do oblasti Karibiku přivezl Kolumbus. Cukrová třtina je tropická
tráva původem z Indonésie. Rum se vyrábí především z melasy
z cukrové třtiny, což je odpad z třtiny po první krystalizaci.
Takovýto rum nese označení rum industriel.
Pro Martinik je specifické, že rum se zde vyrábí i
ze samotné šťávy z cukrové třtiny, je to specifický typ rumu označovaný
jako rhum agricole.
V minulosti se melasa z cukrové třtiny používala jako oficiální
platidlo. Kupovali se za ni otroci z Afriky, kteří pak sloužili jako
levná pracovní síla na plantážích s cukrovou třtinou. Nejslavnější éra
výroby rumu na ostrově proběhla ve 20. letech minulého století, impulsem pro
výrobu byla především 1. světová válka. V té době bylo na ostrově přes
120 lihovarů. Dnes je na Martiniku něco kolem 60
lihovarů a pěstování třtiny, výroba cukru a rumu zaměstnává přes tři a půl
tisíce lidí. Nejznámější lihovar Dillon
se nachází v hlavním městě Fort-de-France. Byl
založen v roce 1690 a je spojen s rodinou de Montgeralde,
z které pocházela i císařovna Josefína, manželka Napoleona I. Mezi další
velké lihovary patří Depaz
v Saint-Pierre nebo
lihovar Rhum Clément,
pověstný tím, že se tu po válce v Perském zálivu sešli k jednání tehdejší
francouzský prezident F. Mitterrand a prezident Spojených
států G. Bush. Všechny lihovary jsou zároveň
turistickými atrakcemi, je možné si je prohlédnout a také si zde jejich rum
zakoupit. Lihovary vyrobí kolem 12 miliónu litrů rumu za rok. Veškerá
produkce je spotřebována na ostrově nebo vyvezena do Francie. Výroba rumu začíná
sklizní cukrové třtiny, která se sklízí po většinou tradičně ručně. Sklizená
třtina je dopravena do lihovarů, kde je nejprve osekána a rozdrcena na sladký
roztok. Do roztoku jsou poté přidány kvasinky, které přemění cukr na alkohol
a oxid uhličitý. Různé druhy kvasinek zaručují charakteristickou chuť
jednotlivých rumů. Po kvašení následuje destilace a poté zrání v sudech
z dubového dřeva. Lehké rumy, které mají bílou barvu, zrají v sudech
zhruba 3 měsíce. Rumy těžké, tmavě zlatavé barvy, mohou v sudech zrát až
20 let. (zpracovala Radka Macháňová, 2005) |
||||||||||||||||||
Poslední
aktualizace:
|
||||||||||||||||||
11. 12. 2005 |
||||||||||||||||||