|
KUBA
|
|
|||||||||||||||||
Kubánská republika
(República de Cuba)
|
|
||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||
|
|
||||||||||||||||||
Důležité
odkazy:
|
|
||||||||||||||||||
Předseda
Státní rady: (zatím nic) |
|
||||||||||||||||||
Zajímavosti:
|
|
||||||||||||||||||
stav dodržování lidských práv na Kubě je často předmětem polemik, nabízíme výtah z bakalářské práce
Pavlíny Pejlové, která se zabývá touto problematikou. Celou práci s názvem
Problematika dodržování lidských
práv a její důsledky pro rozvoj na příkladu Kuby
si můžete přečíst zde. redukce cukrovarnictví – v roce 2002
rozhodla kubánská vláda o prudkém odklonu od cukrovarnictví. Dosavadní
rozloha třtinových plantáží (1,9 miliónu hektarů) bude
postupně snížena až o 60 procent. Na uvolněné půdě
vzniknou tři nové státní podniky, které se zaměří na chov
dobytka, pěstování stromů na dřevo a ovoce a dalších
zemědělských plodin. Letošní (2002 - 2003) sklizeň třtiny
čili zafra, jak se na Kubě říká, má být pro 83 cukrovarů
z celkového počtu 159 poslední. S výjimkou šesti, z nichž se stanou
muzea, budou ostatní demontovány. Zafra, začínající v listopadu, bude od
nynějška omezena na pouhých sto dní, aby se snížila spotřeba paliv
a energie na polovinu. Poslední sklizeň cukru přesáhla podle neoficiálních
informací čtyři milióny tun, což ve srovnání s
předloňským výnosem 3,3 miliónu signalizuje opětný vzestup.
Kuba se chce orientovat na tzv. ekologický cukr, vyráběný sice klasickou
technologií jako rafinovaný nebo nerafinovaný, ale ze třtiny, k jejímuž
ošetřování nebyly použity žádné chemikálie. Zatímco tuna běžného
cukru se ve světě prodává asi za 120 dolarů, cena ekologického
cukru se pohybuje mezi 500 a 700 dolary za tunu. Rozsáhlé omezení
pěstování třtiny, kterou na ostrov dovezli španělští
kolonizátoři v 16. století a která se postupně stala hlavním a
téměř jediným exportním artiklem ostrova, bude mít obrovský
ekonomický a sociální dopad. V oboru v současnosti pracuje asi půl
miliónu lidí. Asi 100 tisíc jich projde rekvalifikací, během níž mají
dostávat plnou výši svého dosavadního platu. K dramatickým změnám v
rozloze třtinových plantáží, počtu cukrovarů a přesunu
pracovní síly má dojít během překvapivě krátké doby pouhého
jednoho roku. (upraveno podle Costa, K.: Kuba zredukuje cukrovarnictví. IN: Právo, 4. červen 2002)
Havana
(přesně „San Cristóbal de La
Habana“), hlavní město Kuby, počtem obyvatel (2,1
milionů, tj. asi 1/5 obyvatel ostrova) největší město
Karibiku, byla založena 15. 7. 1515 Diegem Velázquezem de Cuélar na jižním
pobřeží ostrova v oblasti dnešního města Batabanó. Už
v roce 1519 byla osada přemístěna na vojensky i dopravně
výhodnější místo, k dnešní Havanské zátoce. Tu totiž bylo možno
snadno kontrolovat a v případ nutnosti bránit z pahorků
při jejím úzkém hrdle (mezi pevnůstkami Punta a Moro byl dokonce
nějaký čas na noc natahován mohutný řetěz uzavírající
záliv). Přesto byla Havana několikrát napadena piráty a
vydrancována. V 16. století měla především obchodní funkci,
městem byla prohlášena v roce 1592. V roce 1607 byla do Havany
přemístěna koloniální správa ostrova a brzy se město stalo
jedním z nejdůležitějších španělských opěrných bodů
v Americe. Úpadek španělské moci v Americe na počátku 19.
století měl na město nepříznivý vliv. Oživení přinesla až
20. léta 20. století a zavedení prohibice v USA – z města se
stalo oblíbené výletní místi alkoholuchtivých Američanů
(zůstali mu věrní až do nástupu Castrova režimu). V chátrající
staré Havaně se dochovala španělská koloniální architektura (spolu
s hradbami součást Světového kulturního a přírodního
dědictví UNESCO).
vaqueros (od vaca, tj. kráva) jsou kubánskou obdobou slavnějších kolegů z USA – kovbojů. kubánská
španělština je pravděpodobně od spisovné normy
jazyka nejodlišnější variantou. Liší se jednak částečně
slovní zásobou (výpůjčky z indiánských jazyků,
angličtiny a jorubštiny), jednak velmi nedbalou výslovností.
Uprostřed a na konci slov se vůbec nevyslovuje [d] a [s], což má
jeden zajímavý důsledek: u podstatných jmen zaniká rozdíl mezi jednotným
a množným číslem.
Tabákové
rostliny (Nicotiana tabacum) pocházejí
z poloostrova Yucatan. Do Evropy přivezl poprvé tabák v roce
1558 Jean Nicot. V současnosti se pěstuje od tropů po
mírné pásmo. Na Kubě se tabák pěstuje hlavně v její východní
části (Oriente), ve středu ostrova (Remedíos), poblíž Havany
(Partídos) a na západě (region Pinar del Río), v němž se
pěstuje nejkvalitnější tabák na světě. Klimatické
podmínky jsou ideální: 27 °C, 1520 mm srážek, 64% vlhkost. Tabák
se na Kubě začal pěstovat před 16. st.
V polovině 19. st. se na ostrově nacházelo na 10 000
tabákových plantáží a přes 1000 zpracovatelských dílen. Po zavedení
průmyslové výroby doutníků na přelomu 19. a 20. st. se jejich
počet snížil na 120, vyrábělo se asi 200 značek doutníků.
Po převzetí moci F. Castrem v roce 1959 opustilo Kubu mnoho
výrobců doutníků a vlastníků tabákových plantáží. O trh
s doutníky se začal starat monopol Cubatabaco, produkce čítala
30 mil. ks. ročně. V současnosti se vyrábí 22 značek
v 6 továrnách s vývozem 50–80 mil. ks. Na Kubě se i nadále
vyrábí nejlepší doutníky na světě. Pěstitelská
sezóna tabáku začíná na Kubě v polovině září. Po 45
dnech přesadí malorolníci (vegueros) tabákové sazenice na plantáže a
farmy (vegas), odřežou se pupeny. Tabáková rostlina má 7 pater
listů a každý se používá na jinou část doutníku. Vnitřní
část se nazývá náplň (tripa). Náplň je obalena vázacím listem
(capote), který určuje hoření doutníku. Na povrchu se nachází krycí
list (capa), ten je nejdůležitější částí, určuje vzhled a
odpovídá za 60 % chuti doutníku. Po 80 dnech se listy sklízí tak, že se
odřezávají v horizontálních rovinách odspodu. Poté se až 60 dnů
suší v otevřených stodolách – casas del tabaco. Následují 2 fáze
fermentace, při které dochází k uvolňování mízy, nikotinu,
čpavku a dehtu. (Proto jsou doutníky méně škodlivé než cigarety).
Následně se listy zabalí do balíků tercios a nechají se až 2 roky
vyzrát (záleží na značce). Listy
se po dozrání speciálně vlhčí. Despalilladoras rozříznou list
a odstraní řapík. Rezagadoras (třídičky) roztřídí list
podle barvy, velikosti a struktury. Pak se 2 až 4 listy
vějířovitě složí, zabalí do vázacích listů a pomocí lisu
se vytvoří dokonale válcovitý svitek. Torcedores (baliči) zabalí
svitek do krycího listu. Ubalené doutníky se ošetří proti plísním a
uskladní v cedrových místnostech – escaparates, aby se odstranila
přebytečná vlhkost. Catadores (ochutnávači) kontrolují tah,
vůni, chuť a hoření doutníků. Escogedor roztřídí
doutníky podle 65 možných odstínů. Anilladoras nasadí firemní papírové
kroužky tzv. prstýnky. Poté se doutníky zabalí (většinou po 25 kusech)
do cedrových krabic a expedují do obchodů. Rozlišují
se dvě řady doutníků. Parejos – rovné doutníky a Figurados –
doutníky nepravidelných tvarů. Doutníky Parejos se liší délkou (cm) a tloušťkou (udává
se v 1/64 palce = 0,4 mm). Rozlišují se na 7 základních typů: Double
corona (20 cm), Churchill, Lonsdale, Panatela, Corona, Robusto, Petit corona
(12,7 cm). Podle odstínu krycího listu se doutníky rozdělují do 7 skupin
na doutníky nazelenalé (double claro), světle hnědé (claro),
středně světle hnědý (colorado claro),
červenohnědé (colorado), středně hnědé (colorado
maduro), tmavohnědé (maduro) a tmavočerné (oscuro). Běžně
dostupné havana jsou kvality premium, což představuje klasický tabák.
Kvalita super premium představuje speciálně vybíraný tabák a
vintage jsou nejdražší doutníky z tabáku vynikající sklizně jen
jednoho roku. Ze
současných 6 firem je nejznámější firma Partagas s produkcí 5
mil. ks. vyrábějící stejnojmenné doutníky, dále značky Ramon
Allones, Bolivar a Gloria Cubana. Nespornou kvalitu představují
značky jako je Cohiba, Montecristo, Romeo y Julieta, Hoyo de Monterrey,
Trinidad, Punch, Quintero. Dále neméně kvalitní Diplomaticos, Cuaba, El
Rey del Mundo, Flor de Cano, H. Upmann, Por Larranaga, Rafael Gonzalez,
Saint Luis Rey, Sancho Panza, Vegas Robaina. (zpracoval
Jakub Janalík, 2004) |
|
||||||||||||||||||
Poslední
aktualizace:
|
|
||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||